ESP sistemi & ESP system
 ESP’nin ingilizce açılımı (Electronic Stability Program) dır.(diğer adlarıyla ESC-VSC-VDC) Buradaki stabilite ise denge, kararlılık ve sağlamlık anlamları taşımaktadır. ESP tek başına bir sistem olmamakla beraber ABS (kilitlenmeyi önleyen fren sistemi) ASR (patinaj önleme sistemi) ESP sistemini desteklemetedir.Sürücünün araçtan istedikleri ve aracın davranış şekli sürekli olarak ESP tarafından kontrol edilir. Bunlar arasında bir dengesizlik varsa ESP devreye girer. ESP arka planda sürekli faal durumdadır. Fakat önemli ve kritik durumlarda devreye girer. Hızlı bir şekilde giderken önünüze engel çıkarsa ya da oldukça keskin bir viraja girerseniz aracın ön tarafı düz bir doğrultuda kaymaya başlar. Direksiyonu çevirdiğiniz yöne araç gitmeyecektir. Bu durumda teker hız algılayıcıları, ön tekerin kontrolden çıktığını anlar, ESP algılayıcılar ise sürücünün gitmek istediği yön ile aracın gitmekte bulunduğu yön arasındaki farkı algılar. Sürücü sağ’a gitmek istiyorsa sağ arka tekere ESP fren uygular. Bu sayede aracın önü gitmek istenen yöne doğru düzelir.

Etiketler :

   ESP Nedir?  ESP Nasıl Çalışır?
  Electronic Stability Program   Teker Hız Algılayıcıları

ESP (Elektronik denge programı)

 NOT : ESP (Elektronik denge programı) güvenlik sistemi ülkemizde zorunlu hale geldi. Bu zorunluluk, 1 Kasım 2014 tarihinden itibaren Türkiye’de yeni tescil edilen binek araçları ve 1,3 tonun altında olan ticari araçları kapsıyor. Yani bu araçlarda standart donanım olarak sunulacak. .

E
S
P

Elektronik denge sisteminin (ESP) görevi, aracın kayması durumunda devreye girerek istenmeyen bir yöne kaymasını engellemektir. Böylece aracımız savrulmaz. Bu güvenliğimiz için çok önemlidir. Yani viraja aniden girdiğimizde veya direksiyonu ani bir şekilde kırdığımızda aracın kontrolden çıkmasını engeller. ESP sistemi savrulmayı engellediği için araca gelen yanal kuvvetleri kontrol eder.   Elektronik Stabilite Programı (ESP) sensörler sayesinde otomobilin seyir halinde çizgisini korumasına, savrulmadan stabil bir şekilde seyrini sürdürmesine yardımcı olan sistemi anlatıyor..

 

Arızaları & Çözümleri

  • ABS Kontrol ünitesi
  • Tekerlek Hız Algılayıcısı
  • Direksiyon Açısı Sensörü
  • Motor Kontrol Ünitesi
  • Otomatik gaz supabı/ Enjeksiyon Pompası
  • Fren Basıncı Sensörü

  Hata kodları : ASR arızasının öğrenmek için aracı mutlaka diyagnostik cihaza bağlamak gerekir

06.02.2021 Güncellenmiştir

Yorumlar & Hata Bildir

 
 


Üreten ve destekleyen yasin oto bakım

Katkılarından Dolayı...


Kayıt Bulunamadı