Otomatik vites (şanzıman) & Automatic gearbox
 Otomatik vites kutusu aracın yük ve yol durumuna uygun olarak kendiliğinden vites değişimi yapan vites kutusudur. basit bir şekilde aracın beyninin aracın devrini sizin yerinize ayarladığı sistemdir. Otomatik viteste gaz ve fren hareketlerinin tepkilerine göre devir hareketleri ölçülür ve vites hareketi otomatik olarak aracın beyni sayesinde gerçekleşir. Otomatik vites araçlar her zaman P modunda çalıştırılır ve ayak frendeyken vites D moduna getirilerek hareket ettirilir. Otomatikleştirilmiş düz viteslerde ise gözükmeyen sadece debriyaj pedalıdır. Araç görünürde otomatik bir araçtır fakat prensipte düz vites gibi çalışır. Sistem, vitesin debriyaja basmadan istenilen devirde, istenilen vitese geçmesini sağlar.
 Boş viteste(N)
 Pompa motora doğrudan bağlıdır. Dolayısıyla motorun çalıştığı her an pompa da yağ basıncı oluşturur. Boş viteste türbinin dişlilerle bağlantısı kesileceğinden hem pompa hem türbin serbestçe döner. Yağ soğutma devresi açıktır, soğutma işlemi devam eder. Park freni(P) de aslında boş vitestir. Tek farkı bu konumda bir tırnağın park dişlisine girerek şanzımanın, dolayısıyla tekerleklerin hareketini engellemesidir.
 Viteste(D)
 gaza basılmıyorken Motor viteste ve rölantideyken oluşan yağ basıncı taşıtı hareket ettirecek güçte değildir. Türbinin hareketsiz kalması motorun da stop etmesine neden olmaz, çünkü enerji yağ tarafından emilir. Stator sabittir. Aslında frene hafifçe basmazsanız araba yavaşça süzülmeye başlayacaktır. Düz vitesli bir arabayı rölanti devrinde hareket ettiremezsiniz. Ama tork konvertörü motor torkunun çok küçük bir kısmını tekerleklere iletebildiği için örneğin park manevralarında gaza basmanız gerekmez. Bu nedenle bazı otomobillerin otomatik versiyonlarında rölanti devri daha yüksek belirlenmiştir.
Vites (R)
Aracın geri gitmesi için kullanılan vites

 

Etiketler :   otomatik vites kullanımı  otomatik vites yağına nasıl bakılır   otomatik vites yağ değişimi    otomatik vites tamiri

Otomatik vites konum hareketleri:

P : Araç park halinda kalır araç kesinlikle hareket etmez yeni nesil araçlarda aracı durdurduktan sonra vitesi p konumuna almazsanız kontak anahtarını alamazsınız . aracı çalıştırdığnızda frene basmazsanız sürüş viteslerine geçemezsiniz. bu uyarı ekranda gözükür.
R : Aracı geri hareket için kullanılır araç bu konumda marş basmaz araç hareket halindeyken kesinlikle aracı R konumuna  GETİRMEYİN.
N : Araç boş konumdadır araç hareket etmez fakat el fireni veya fren bırakılırsa araç hareket eder motor marş basar
D : gaza basılmıyorken Motor viteste ve rölantideyken oluşan yağ basıncı aracı  hareket ettirecek güçte değildir.motor devrine bağlı olarak araç hareket etmeye başlar motor devri yükseldikçe araç vitesi otomatik olarak değiştirecektir araç hareket haindeyken vitesi R konumuna asla GETİRMEYİN.
S : Genellikle aracın vites değiştirmesini istemediğiniz zaman kullanılır (genellikle rampalarda aracın vitesi yükseltip bayılmaması için bu vites kullanılır.

( D3 veya 3 ) = Drive / Sürüş: İleri gitmek için kullanılan vitestir. Bu pozisyonda vitesler, aracın hızına göre, en düşük vites ile üçüncü vites aralığında otomatik olarak değişir. Bu pozisyonda aracın hızı maksimum  90 /100 km’ye kadar kullanılmalıdır. Bu km’ye kadar ki hızlarda kullanım bu pozisyonda olabilir. Bu pozisyonda yakıt sarfiyatı fazlalaşır. Aracın vites değişim, motor devri yükselir. Bu pozisyon bazı araçlarda ki (O/D Off ) pozisyonuyla aynıdır.

( 2 ) = Drive / Sürüş: İleri gitmek için kullanılan vitestir. Bu pozisyonda vitesler, aracın hızına göre, Birinci ve ikinci vites aralığında otomatik olarak değişir. Sade şekliyle, iki vitesli bir araç moduna döner. Bu pozisyonda aracın hızı maksimum 60 km’ye kadar kullanılmalıdır.
 
( 1, L veya S vites pozisyonu ) = Low, Slow / Alçak, Düşük, Ağır, Yavaş Sürüş : İleri gitmek için kullanılan vitestir. Bu pozisyonda aracın vitesi birinci vitesin dışında başka vitese yükselmez. Açıklamak gerekirse, birinci vitese sabitlemiş olursunuz. Bu pozisyonda aracın hızı maksimum 30 km’ye kadar kullanılmalıdır. Genellikle çok dik yokuşlardan inmek için veya çıkmak için kullanılır.
 
( S veya O Butonu) : Speed, Over drive / Hız, Sürat, Yüksek hız vitesi: Hızlı kullanım ve spor kullanım vitesidir. Bu butonlar devredeyken aracın normal vites değiştirme, devir aralığı yükselir. Hızlanma ve akselerasyon artar. Yakıt sarfiyatı maksimuma çıkar. Araç geçme ve araç geçişlerinde da kullanılabilir.

( Kar Butonu ) = Kaymayı önleme: Aracın devirsiz kalkmasını sağlar. Karlı, buzlu, yağmurlu ve kaygan zeminlerde, tüm viteslerde kullanılabilir.

( M, M1 veya M2 ) = Manuel: Triptronik özelliği olan şanzımanlarda Manuel vites geçişlerini sağlayan pozisyonlardır. Bu pozisyonda Manuel olarak, vitesler yükseltilir (+) veya düşürülür (–).
 

( A veya E ) = Automatic / Otomatik sürüş: Triptronik şanzımanlı araçlarda, ileri gitmek için kullanılan vitestir. Bu pozisyonda vitesler aracın hızına göre otomatik olarak değişir. 1, 2, 3, 4 tüm vitesler otomatik olarak kullanılır.

 

5
4

   Otomatik vites araçlarda yağ değişim aralığı genellikle  40000 km dir bu durun üreticiye göre değişiklik gösterir .yağ değişimi ihmal edilmemeli eskimiş yağlar şanzımanda ciddi arızalar verir 

Otomatik şanzıman yağına nasıl bakılır VİDEO

 

arızaları & Çözümleri

  • Araç hareket etmiyor / yağını kontrol edin (motoru çalıştırın bütün vitesleri teker ,teker değiştirin son olarak P konumuna alın yağ çubuğunu çekin kontrol edin motor çalışma sıcaklığında olmalıdır.(bazı araçlarda yağ çubuğu yoktur)
  • vites geçişlerinde vuruntu /şanzımana bakım yaptırın
  • Kakışlarda titreme / şanzıman yağını değiştirin.

 

  hata kodları . P0949 , P0950

31.01.2021 Güncellenmiştir  

Yorumlar & Hata Bildir

 
 


Üreten ve destekleyen yasin oto bakım

Katkılarından Dolayı...

 Yasin OTO Bakım a ,Mehmet YILDIRIM a , İstanbul OTO ya , Osman usta ya , Feridun DURAN a , Faruk ALBAYRAK a Selim USTA ya, Erkan USTA ya , Yunus GÜL e , Mustafa OKUR a , Ahmet USTA ya , Turcasoft Fatih Bey e Volkan AŞAN a, Yahya İMAMOĞLU na , Samet DEMİRBİLEK e İsa ERKOL a ,mavi servis e 
  1"Teşekkürler...

web sitesinde kullanılan veya yer alan diğer tüm ticari markalar, ürün adları ve şirket adları veya logoları ilgili sahiplerine aittir.
 

 

OTO DATA.net yer alan bilgilerin DOĞRULUĞUNU garanti etmez
otodata.net web sitesi içeriğini değiştirme hakkını saklı tutar
 

 

OTO DATA.net yer alan bilgiler OTO DATA.net Etiketli resimler Özgürce kullanılabilir ve dağıtılabilir Bilgi paylaştıkça çoğalır


© - 2024 Orh-T 1.3