benzinli motorun çalışma prensibi B  enzinli motorlar & Gasoline engines
 Isı enerjisini mekanik
enerjiye dönüştüren makinelere motor denir .
Benzinin oksijen (hava) ile oluşturduğu karışım sonucunda yanma gerçekleşir. Yakıt hava karışımının silindirin içinde bir kıvılcım ile yanması sonucu bir patlama meydana gelir. Burada yine dizel motordan farklı yanmayı sağlamak için kıvılcım yani buji kullanılır. Patlamanın ortaya çıkardığı basınç, piston tarafından hareket enerjisine dönüştürülür.
 Benzinli motorun çalışma prensibini oluşturan dört zamanlı çevrim ya da Otto çevrimi olarak da anılır. Bu çevrim 1876 yılında Alman mühendis Nikolaus Otto tarafından bulunmuştur. Çevrim dört aşamadan oluşur. bunlar sırasıyla şu şekildedir.
 1. Emme zamanı: Temiz hava + benzin karışımı (karbüratörlü motorlar) emme kanalındaki emme subapın ın açılmasıyla ve pistonun aşağıya doğru hareketinden oluşan vakum etkisiyle silindir içerisine hava alınıyor.
 2. Sıkıştırma zamanı : Silindir içerisine alınan hava + yakıt karışımı  (karbüratörlü motorlar) pistonun yukarı hareketiyle sıkıştırılarak hem sıcaklığı hem de basıncı yükselir. Bu esnada her iki subap ta tam kapalı konumda olup, yalıtım sağlanmaktadır.
 3. Yanma zamanı : Sıkıştırılan benzin + hava karışımı subapların tam ortasında yer alan buji ile ateşlenerek yanma gerçekleşir. motorun  hareketini sağlayan güç bu anda üretilir. ve piston aşağıya doğru itilir.
 4. Egzoz zamanı : Yanma sonrasında piston yukarı geri gelirken, yanmış artık gazlar üst sağ tarafta yer alan Egzoz subapının açılmasıyla dışarıya atılır. Ardından pistonun aşağıya tekrar gelmesi esnasında 1. çevrim yani emme safhası tekrar başlar.

Etiketler :

   motor nasıl çalışır  motor arızaları ve çözümleri
  benzinli motor avantajları   benzinli mi dizel mi almalı


Üreten ve destekleyen yasin oto bakım

Katkılarından Dolayı...


Kayıt Bulunamadı