Dizel motorlar & diesel engine
 Dizel motorlar dört zamanlı olarak çalışır.(emme-sıkıştırma-yanma-egzoz) Motorda iş yanma zamanında patlayarak yanan mazot-hava karışımının oluşturduğu basıncın, pistonu aşağı itmesi ve biyel kolunun krank milini döndürmesinden elde edilir. Yanma için üç temel bileşen gereklidir: yakıcı (hava-oksijen), yanıcı (mazot) ve sıcaklık (sıkıştırma sonucu oluşan sıcaklık). Dizel motorlarda yanma emme zamanında emilen havayı piston sıkıştırma zamanında havayı sıkıştırır ve havanın basıncı ve sıcaklığı artar, çok sıcak havanın içerisinde sıkıştırma zamanında yakıtın basınçlı olarak enjektör tarafından püskürtülmesiyle, yakıt tutuşarak yanar. Mazotun yanabilmesi için silindirde sıkıştırılan havanın en düşük 400-500 c sıcaklık olması gerekir.

Etiketler :

   Dizel Motor Çalışma Prensibi  Dizel Motorun Benzinli Motordan Farkları
  dizel motor arızaları   dizel motor ömrü nasıl anlaşılır

Dizel motor çalışma prensibi:

 1 : EMME ZAMANI  Piston üst ölü noktadan (ÜÖN) alt ölü noktaya (AÖN) doğru hareket ederken emme supabı açılır. Pistonun AÖN’ye doğru hareketiyle silindir içerisinde hacim büyümesi olacağından piston üzerinde bir alçak basınç (vakum) meydana gelir. Açık hava basıncının, 1 bar olması nedeniyle hava emme manifoldu ve emme supabı yolu ile silindire dolar. Emme zamanı sonunda silindir içindeki basınç 0,7 − 0,9 bar, sıcaklık 80 −120 °C piston AÖN’ye indiği zaman emme supabı kapanır. Dizel motorlarda emme zamanında silindire sadece hava alınır. Böylece birinci zaman yani emme zamanı tamamlanır.
2 : SIKIŞTIRMA ZAMANI  Piston AÖN’den ÜÖN’ye doğru ilerlerken piston, önündeki havayı sıkıştırmaya baş1ar. Bu durumda her iki supap kapalıdır. Havanın sıkıştırılması neticesinde basınç ve sıcak1ığı artar. Sıkıştırma zamanı sonunda silindir içersindeki havanın basıncı 30 − 45 bar, sıcaklığı ise 600 – 900 °C dereceye yükselmiş olacaktır. Sıkıştırma zamanı piston ÜÖN’ye geldiğinde sıkıştırma zamanı sona erecektir.
3 : İŞ ZAMANI  Piston AÖN’den ÜÖN’ye doğru ilerlerken piston, önündeki havayı sıkıştırmaya baş1ar. Bu durumda her iki supap kapalıdır. Havanın sıkıştırılması neticesinde basınç ve sıcak1ığı artar. Sıkıştırma zamanı sonunda silindir içersindeki havanın basıncı 30 − 45 bar, sıcaklığı ise 600 – 900 °C dereceye yükselmiş olacaktır. Sıkıştırma zamanı piston ÜÖN’ye geldiğinde sıkıştırma zamanı sona erecektir.ve yanma başlayacaktır genleşen hava pistonu büyük bir kuvvetle aşağı doğru ve biyel kolu vasıtasıyla krank miline doğrusal hareket verir ve iş zamanı sona ermiş olur.
4 .: EGZOZ ZAMANI  İş zamanı sonunda piston AÖN’ye gelmiştir. Yeni bir çevrime başlayabilmek için silindirdeki yanmış gazların dışarıya atılması gerekmektedir. Egzoz supabı açılır ve pistonun AÖN’den ÜÖN’ye doğru hareket etmesiyle yanmış gazlar egzoz supabından dışarıya yani egzoz manifolduna gönderilir

   Benzinli motorlardan 16 yıl sonra, 1892 yılında Alman mühendis Rudolf Diesel tarafından bulunmuştur. Benzinli motorlarla temelde birçok özelliği aynıdır. Tek farkı piston içerisinde sıkıştırılanın yakıt + hava karışımı değil sadece hava olmasıdır. Sıkıştırılan hava belirli bir basınç ve sıcaklığa ulaştığında yüksek basınçlı enjektörden yakıt püskürtülür ve sıkışan sıcak havanın içerisinde yakıtın patlaması ile piston aşağı doğru itilir. Benzin motoruyla olan temel fark budur .

 

Avantajları & dezavantajları

    Dizel motorunun avantajları:
  • Yakıt sarfiyatı azdır.
  • Yakıtı ucuzdur.
  • Verimi yüksektir
  • Yangın tehlikesi azdır.
  • Motor gücü fazladır.

  • Dizel motorunun dezavantajları:
  • ilk alış fiyatları yüksektir.
  • Çok yer kaplar ve ağırdır.
  • Gürültülü ve sesli çalışır
  • Yakıt sistemleri hassastır, dikkatli bakım ister.

  hata kodları . 000

02.02.2021 Güncellenmiştir

Yorumlar & Hata Bildir

 
 


Üreten ve destekleyen yasin oto bakım

Katkılarından Dolayı...


Kayıt Bulunamadı