Motor yağı   Motor yağı & Engine oil
 Araçlarda motorun düzgün ve standart performansında çalışabilmesi ve aracın motorunda sorun çıkmaması için motor yağı hayati bir önem taşımaktadır. Bu nedenle belli periyotlarla motor yağının ve filtresinin değişmesi motorun sağlığı ve verimli çalışabilmesi için oldukça önemlidir.Motor yağı, motorlu taşıtlarda motorun çalışan parçaları arasında kaygan bir yağ tabakası oluşturarak sürtünen yüzeylerin aşınmasını önler. Ayrıca motorun içinde çalışan parçaları temizler.
   Eski model araçlarda 5000 km’de bir yapılması tavsiye edilen motor yağı değişimlerinin yeni model araçlarda 8000 ile 10.000 km’de bir değiştirilmesi tavsiye edilmektedir. ( Yada her bir yılda değişim yapılmalıdır eski motor yağı aracın yakıt tüketimini artıracaktır.
                   CCMC Seviyeleri :
G4 : Benzinli servis
G5 : Benzinli ve yakıt ekonomili servis
PD2 : Dizel binek arabası, doğal havalandırmalı, turboşarjlı
D4 : Dizel servis, doğal havalandırmalı, turboşarj, süperşarj
D5 : Ağır dizel servis, uzun yağ değiştirme periyodu.
                  ACEA Seviyeleri :
Benzinli motor yağları
A1 : Düşük sürtünme, yüksek viskozite
A2 : Genel amaçlı
A3 : Yüksek performans ve-veya uzun değiştirme periyodu
A4 : GDI benzinli motorlar
A5 : Düşük viskoziteli ve sürtünmeli, uzun yağ değiştirme
HAFİF HİZMET DİZEL MOTOR YAĞLARI :
B1 : Düşük sürtünme, düşük viskozite
B2 : Genel amaçlı,indirekt enjeksiyon
B3 : Yüksek performans ve-veya uzun değiştirme periyodu, indirekt enjeksiyon
B4 : Yüksek performans ve-veya uzun değiştirme periyodu, indirekt ve direkt enjeksiyon, yakıt ekonomisi
B5 : Yüksek performans ve-veya uzun değiştirme periyodu, indirekt ve direkt enjeksiyon, yakıt ekonomisi

Benzinli Motor Yağları API Kalite Sınıflaması
SA :
Katıksız mineral yağ. Katıklı yağ gerektirmeyen eski motorlar için önerilir
SB : Deterjan katık içermeyen, az miktarda oksidasyonu ve yatak orozyonunu önleyen katık içeren yağ. Araç üreticisi tarafından önerildiğinde kullanılmalıdır.
SC : 1964 - 1967 model araçların gereksinimleri için düzenlenmiş, aşınma, oksidasyon, pas ve korozyon önleyen, depozit kontrolü sağlayan benzinli motor yağı.
SD : 1968 - 1970 model araçların gereksinimleri için düzenlenmiş, SC'den daha üstün aşınma, oksidasyon, pas, korozyon önleyen ve depozit kontrolü sağlayan motor yağı. SC seviyesinden daha dayanıklıdır.
SE : 1971 - 1979 model araçların gereksinimleri için düzenlenmiştir. SD'den daha iyi aşınma, oksidasyon, pas, korozyon önleyen ve depozit kontrolü sağlayan benzinli motor yağı.
SF : Amerikan otomobil imalatçıları 1980 yılı garanti testlerinden geçen, SE performansına ek olarak daha iyi aşınma ve oksidasyon önleyen, daha iyi depozit kontrolü sağlayan benzinli motor yağı.
SG : Amerikan otomobil imalatçıları 1989 yılı garanti testlerinden geçen, SF performansına ek olarak daha iyi aşınma ve oksidasyon önleyen, daha iyi depozit kontrolü sağlayan benzinli motor yağı. API'nın CC dizel motor yağı kategorisini de karşılar. SG kategorisindeki yağlar, API SE, SF, SF/CC. SE/CC kategori yağları tavsiye eden motorlarda da kullanılabilir
SH : Amerikan otomobil imalatçıları 1994 yılı garanti testlerinden geçen, SG performansına ek olarak testleri ve üretimi CMA (Chemical Manufacturers Association) ürün onay koduna uygun üretilen benzinli motor yağı.
SJ : 1997 yılında çıkarılmış benzinli motor araçlarının gereksinimleri için düzenlenmiştir. SH performansına ek olarak daha az uçucu, katalistlerle daha fazla uyumlu, düşük sıcaklık özellikleri daha yüksek olan benzinli motor yağı.
SL : 1 Temmuz 2001 tarihinde çıkarılmış, 2002'de üretilen motorların gereksinimleri için düzenlenmiş benzinli motor yağı kategorisi. Daha önce üretilmiş araçlarda da kullanılabilir. Yüksek sıcaklıkta daha iyi depozit kontrolü ve düşük yağ tüketimi sağlayan benzinli motor yağı.
SM : Kasım 2004 tarihinde çıkarılmış benzinli motor yağı kategorisi. SL'ye göre daha iyi motor temizliği, düşük çalışma sıcaklığında yüksek performans, daha az aşınma sağlama, uzun yağ değişim aralığı ve antioksidan özelliği taşır.

Dizel Motor Yağları API Kalite Sınıflaması
CE :
1983 yılında yayınlanan, ağır hizmet, turbo şarjlı ve süperşarjlı, düşük devir-ağır yük ve yüksek devir-ağır yük şartlarında çalışan dizel motorları için geliştirilmiş seviyedir. Yağ eksilmesine, depozit oluşumuna ve aşınmaya karşı CD seviyesinden daha etkili koruma sağlar.
CF : 1994 yılında yayınlanan, yüksek kükürtlü yakıt kullanılan indirekt enjeksiyonlu turboşajlı ve süperşarjlı dizeller için geliştirilmiştir. CD'ye göre daha yüksek piston depozit kontrolü ve yatak korozyonu önleme özelliği vardır.
CF-4 : 1990 yılında uygulamaya konulan, CE performansına ek olarak daha az depozit oluşumu ve yağ tüketimi sağlayan seviyedir. Ağır hizmet turbo şarjlı ve süperşarjIı düşük devir-ağır yük ve yüksek devir-ağır yük şartlarında çalışan dizel motor yağı.
CF-2 : 1994 yılında yayınlanan CF performans gereksinimlerine ek olarak iki zamanlı dizel motorlarda silindir ve segman aşınması ile depozit oluşumunu daha iyi önleyen motor yağı.
CG-4 : 1994 yılında yayınlanan Ağır Hizmet Motor Servis kategorisidir. CF-4'e göre daha yüksek piston depozit kontrolü, daha az karbon birikimi sağlar. Yüksek devirli, düşük kükürt oranına sahip yakıt kullanılan dört zamanlı, direkt enjeksiyonlu, turbo şarjlı, hem karayolunda hem arazide kullanılan ağır hizmet dizel motorların gereksinimlerini karşılayan kategori.
CH-4 : 1 Aralık 1998'de yayınlanan, egzoz emisyon standartlarını karşılayan, 4 zamanlı motorlarda kullanılan dizel motor yağı. Özellikle % O,5'e kadar kükürt içeren yakıtlarla çalışan yüksek devirli, dört zamanlı dizel motorlar için geliştirilmiştir. CD, CE, CF-4 ve CG-4 standartlarını da karşılar.
CI-4 2002 tarihinde açıklanan çok ağır hizmet dizel motor yağı. 2004 egzoz emisyon standartlarını karşılayan dört zamanlı yüksek devirli motorlarda kullanılan motor yağı. Yüksek ve düşük sıcaklıklarda kararlılığı, piston depozit kontrolü, kurum kontrolü, korozyon ve yağ sarfiyatında kontrol özelliği daha fazladır.
CJ-4 : 2007 API performans standartlarını karşılayan ağır hizmet dizel motorları için geliştirmiş üstün egzoz arındırma sıstemi sağlayan motor yağı. Yüksek sıcaklıkta gelişmiş antioksidan ve kurum kontrolü, düşük sıcaklıkta daha iyi pompalanabilirlik ve düşük yağ tüketimi özelliklerine sahiptir. Aynı zamanda Amerikan EPA 2007 standardını da karşılar.
Benzinli ve Dizel Motor Yağları ACEA 2010'a Göre Kalite Sınıflaması
C1 :
Viskozitesini koruma özelliği CCMC PD-2 limitlerini aşan, yakıt ekonomisi sağlayan, düşük viskozite sınıfları için geçerli dizel motor yağı.
C2 : Genelde CCMC PD-2 performansında, viskozitesini koruma özelliği geliştirilmiş, konvansiyonel dizel motor yağı.
C3 : Viskozitesini koruma özelliği CCMC PD-2 limitlerini aşan, yoğun kurum altında viskozite artışı kontrol edilen yüksek performanslı dizel motor yağı.
C4 : B3-98 performansına ek olarak direkt enjeksiyonlu motor testlerinden geçen dizel motor yağı.

Benzinli ve Dizel Motor Yağları ACEA 2010'a Göre Kalite Sınıflaması
A1/B1 :
Bu sınıf yüksek sıcaklık ve yüksek kesme viskozite oranı (HT/HS) xW-20 viskozite sınıfı için 2.6 mPa.s , diğer viskozite sınıfları için 2,9 -3,5 mPa.s arasında olan düşük sürtünmeli ve düşük viskoziteli yağ kullanan benzinli ve hafif dizel motorlu araçlarda (binek otomobil ve hafif Van) uzatılmış yağ değişim aralığı için uygundur.
A3/B3 : Bu sınıfta tanımlanan yağ, yüksek performanslı benzinli ve hafif dizel araçlar (binek otomobil ve hafif Van) motor üreticileri tarafından uzatılmış yağ değişim aralığı verilen, yıl boyunca kullanılan düşük viskoziteli yağ kullanan ve motor üreticileri tarafından tanımlanan ağır kullanım şartları için uygundur.
A3/B4 : Bu sınıfta tanımlanan yağ yüksek performanslı, benzinli ve direkt enjeksiyonlu dizel motorlu araçlar için uygundur. Ayrıca, A3/B3'te tariflenen kullanımlar için de uygundur.
A5/B5 : Bu sınıf yüksek sıcaklık ve yüksek kesme viskozite oranı (HT/HS) 2.9-3 5 mPa.s arasında olan düşük sürtünmeli ve düşük viskoziteli yağ kullanan benzinli ve hafif dizel motorlu araçlarda (binek otomobil ve hafif Van) uzatılmış yağ değişim aralığı için uygundur.

Etiketler :

   motor yağı ne zaman değişir  Hangi motor yağı
  motor yağı teknik özellikleri   motor yağı 10w-40 ne demek

 

VİSKOZİTE

bir sıvının iç sürtünmesinin ölçüsüdür. Sıcaklık ile arasında çok güçlü bir ilişki vardır ve SAE komitesi (Otomotiv Mühendisleri Topluluğu) tarafından sayı / harf kombinasyonlarına göre ayrılmıştır. (örn. 5W-40) Referans sayısı (örn. 5W= kış) düşük sıcaklıklardaki davranımlar için ve referans sayısı (örn. 40) yüksek sıcaklıklardaki (100 °C) akış özellikleri için kullanılan koddur.

5
7

  motor üreticilerinin verdiği km aralığında motor yağı değiştirilmelidir veya yağ üreticilerinin verdiği tarih aralığında değiştirilmelidir. eskimiş yada kullanım tarihi dolmuş motor yağları aracın yakıt tüketimini artıracaktır motor performansını düşürecektir.

 

Arızaları & Çözümleri

  • Motor yağı az / uygun motor yağı ile uygun yere kadar tamamlayın
  • Motor yağı fazla  / fazla motor yağı motoru bunaltacak zayıf noktalardan atacaktır.fazla motor yağını aldırın
  • Motor yağ tüketiyor / motor yağını tamamlayın .mekanik arızası olmayan motorarın yağ tüketen motorlara kaliteli motor yağ koruyucuları kullanılabilir.

hata kodları . 000

06.02.2021 Güncellenmiştir

Yorumlar & Hata Bildir

 
 


Üreten ve destekleyen yasin oto bakım

Katkılarından Dolayı...


Kayıt Bulunamadı